Portfólió

Szakmai önéletrajz

Nevem: VÓDLI ZOLTÁN
Tevékenységi kör: Ostorkészítő, bőrműves
1994. november 11-én Székesfehérváron születtem.
Lakhelyem: Székesfehérvár, Börgönd
Tanulmányaim: A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola faipari technikus osztályának tanulójaként érettségit tettem 2014. évben.
Jelenleg a budapesti Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájának Népi kézműves – Népi bőrműves hallgatója vagyok.

Kisgyermekként elvarázsolt a pásztoremberek tárgyainak egyszerűsége, és gyönyörűsége. Nagy értéket jelentett egy-egy bőrmunka, faragás, de csodálattal töltött el a karikás ostorok szépsége és használata is. A bőrművesség és a pásztorművészet azóta is fontos számomra, ezért folyamatosan képzem magam, hogy népművészeti értéket képviselő tárgyakat készíthessek.

A bőrművességen belül a legfontosabb tevékenység számomra, a magyar nép egyik legszebb és legértékesebb pásztoralkotásai közé tartozó, népművészeti értéket képviselő, tájjellegű karikás ostorok készítése.

Fontos, hogy a pásztoremberek tudása, a technikai kivitelezésben szerzett tapasztalatai, a felkutatás mellett megőrzésre kerüljön. Az ostorkészítés folyamata a gyakorlatban is megmaradjon, megismert, használt technika legyen. Apró, azonban lényeges fogások, és a tapasztalaton alapuló technika fennmaradjon, a tárgyalkotásba beépüljön.

Hortobágyon tanulhattam számadó csikósok és pásztoremberektől, akik szívesen és nagy szeretettel adták át tudásuk. Szülőföldemen is folyamatosan keresem a lehetőségeket, hogy régi technikával készült ostorokat fedezzek fel és tanuljam a Mezőföldre, valamint a Bakonyi tájakra jellemző ostorkészítési technikákat és díszítés technikát. A múzeumi gyűjtőmunka is kiemelt helyet kap a tanulási folyamatban.

Mesterek:

Sipos Tamás Népi iparművész, bőrműves; bőrművesség és fafaragás területén.
Steixner István bőrműves; bőrművesség, díszítéstechnika területén.
Nemes Ferenc Népi iparművész, fafaragó; fafaragás, ostornyélkészítés.
Bárdi László ostorkészítő, bőrkikészítési és ostorkészítési ismeret.
Mestereimként tekintek minden pásztoremberre, és kézművesre, aki tevékenységemben segítséget nyújtott és nyújt.

2011. januárjától a „Fehérvári Kézműves Egyesület” tagja vagyok.
2013. évben a „Fehérvári Kézműves Egyesület” jelölt a Prima Primissima Junior Népművészeti kategória díjára, amit a szakmai zsűri megítélt számomra.

2010. óta folyamatosan veszek részt pályázatokon és kiállításokon.
Tárgyaimat láthatták már az „Élő Népművészet” székesfehérvári kiállításán, Dinnyésen a Hagyományok Háza avatásán. A Szabadművelődés Házában, a békéscsabai Ibsen Házban, a székesfehérvári Kézműves Egyesület Házában, a székesfehérvári Mesterségek Házában, Fejér megye nagyobb településein vándorkiállításon, a Fehérvárcsurgói Megyenapon. Nádudvaron és Debrecenben a „Vándorlegény” pályázat kiállításán, több alkalommal Fejér Megyei Diáknapokon, valamint a Budapesti Néprajzi Múzeum kiállítótermében és a Budai Várban a Mesterségek Ünnepén több ízben.

Népi iparművészeti zsűrizés:
2010. év óta folyamatosan zsűriztetem munkáim, mint egy visszajelzésként, hogy tárgyaim a megfelelő színvonalat képviselhessenek a népművészeti tárgyak között.
2015. évben Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület javaslata alapján a Hagyományok Háza, bőrműves foglalkozási ágban Népi Iparművésznek ismert el.

Pályázatok:

Vásárok és fesztiválok:

Fontos feladatomnak tekintem, a hagyományos kézműves technikák elsajátítását és bemutatását, a pásztorművészet értékeinek terjesztését. Saját tervezésű tárgyaim készítésénél is fontos számomra, hogy népművészeti értékű tárgyak készüljenek, néprajzi tájegységnek megfelelően. A népi tárgyalkotás értékeinek megőrzése mellett, célom új tárgyak alkotása, ami a jelen világunk embereit is funkcionalitásában kiszolgálja, de emellett megőrizze a népművészet elemeit, díszítményeit.

A jövőben is folytatom a gyűjtőmunkát pásztoremberek körében, hogy még több és változatosabb készítés technikákat és különleges formavilágot ismerjek meg, hogy tovább élhessen a múlt értéke a mában. A múzeumi gyűjtőmunka tapasztalatainak gyakorlatban való felhasználása, hasznosítása a következő idők folyamatos feladata, valamint további múzeumi kutatómunka végzése a közeljövőben.

Az ismeretszerzés és gyűjtés elkötelezetté tett, hogy népünk művészetét ne csak magam örömére, hanem mások ismereteinek bővítésére is használjam.

Célom, hogy ismereteimet tovább adjam, megismertessek minél több fiatalt a pásztorélet tárgyaival és a magyar nép tárgyalkotó művészetével. Koromból adódóan a fiataloknak életszerűen, hitelesen mutathatom meg a magyar népművészet egy szeletét.

Tanulmányaim folytatásaként is hasonló a cél, a jövőben népi kismesterségekre kívánom fektetni a hangsúlyt. A bőrművesség területén minél több tudás és ismeretanyag megszerzése. A pásztorművészeten túl a bőrművesség minden területét szeretném megismerni, úgy készítés technikában, mint korhűség és tájjelleg tekintetében.

A népművészet számomra élethivatás és elkötelezettség a népi bőrművesség iránt.

Sport tevékenység

A bőrművesség mellett fontosnak számomra a sporttevékenység is, ezért 2006. év óta a Magyar Íjász Szövetség versenyzője vagyok.
Sportágam: Barebow irányzék nélküli íjászat, ifjúsági korcsoportban. Szakágaim: Terepíjászat, teremíjászat, pályaíjászat.
Az íjászat több szakágát kipróbáltam, több íjtípus és lövéstechnika használatát tanultam meg az évek alatt. A fejlődési folyamat során a történelmi íjtól a vadászreflex íjon át eljutottam a barebow irányzék nélküli íjhoz (húrmértékes célzású íj). Korom szerint ifjúsági korcsoportban versenyzem, de több versenyben már felnőttekkel mértem össze tudásom.
Az elmúlt évek alatt több mint 100 régiós, országos és minősítő versenyen vettem részt, legtöbb alkalommal arany érmesként végeztem a versenyekben, de szinte minden versenyen a dobogós helyet tudhattam magaménak.

Legfontosabb eredményeim:

A sport a mentális és fizikai teljesítőképességem folyamatosan karbantartja. Sikereim a sport iránt is elkötelezetté tettek, célom, hogy sikeres íjász legyek és a Nemzeti Íjász Válogatott csapat tagjának mondhassam magam a közeljövőben.